Keten tohumu faydaları denildiğinde ilk olarak akıllara antioksidan özelliği gelmektedir. Keten tohumu özellikle kabuklarında barındırdığı “lignan asidi” ve “omega-3” yağ asidi bir alternatif tıp alanında bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca keten tohumu günümüzde ilaç sektöründe bu gün kullandığımız bir çok ilacın üretiminde önemli bir role sahiptir. Bu yüzden keten tohumu faydalarının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. İçerisinde barındırdığı yoğun lignan asidi ve omega-3 sayesinde kanser hücrelerinin oluşumuna engel olmaktadır.
Ayrıca bu asitler vücutta mevcut olan kanser hücrelerinin büyümesine engel olmaktadır. Düzenli kullanılması ile vücutta bulunan mevcut kanser hücrelerinin giderek küçülerek yok ettiği de gözlemlenmiştir. Bu durum Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü kabul görmüş ve keten tohumu kanseri önleyici besinlerden olduğu kabul edilmiştir.
Keten tohumunun faydalarına detaylı olarak değinmeden önce keten tohumu hakkında bilgi vermek gerekmektedir. Ayrıca bu yazımızda keten tohumu nedir, keten tohumu nerede yetişir ve keten tohumu yağı faydaları konularında bilgi sahibi olmanız mümkündür.
Ancak diğer şifalı bitkilerde olduğu gibi keten tohumu tüketilmesi de dikkat ve özen gerektiren bir konudur. Bu nedenle web sitemizde mevcut şifalı bitkiler kullanımı hakkında yazımızı incelemenizde fayda vardır. Ayrıca yazımız sonunda belirtilen keten tohumu yan etkilerinin detaylıca incelenmesi gerekmektedir.
Keten tohumu alternatif tıp alanında bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yukarıda da belirtildiği üzere daha çok kanser riskini azaltması ile hafızalarda yer almaktadır. Ayrıca keten tohumu kap damar hastalarına da şifa kaynağı olmaktadır. Keten tohumunun kap damar hastalıklarına iyi geldiğinin bilinmesi ile birlikte kolesterolü de düzenlediği bilinmektedir. Özellikle barındırmış olduğu lignan asidi sayesinde vücuttaki zararlı moleküllerin atılmasına yardımcı olur. Bu durum kanser riskini azalttığının kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle keten tohumunun zayıflatıcı etkisinin bulunduğunu söylemek mümkündür.
Şifalı bitkiler alanında keten tohumu ayrı bir yere sahiptir. Şöyle ki; ilk çağlardan bu güne yetiştirilmesi yapılan ve alternatif tıp alanında kullanılan en eski şifalı bitkilerdendir. Bu nedenle keten tohumu nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda özellikle kimya sanayinde bir çok ilacın hammaddesi olarak keten tohumu kullanılmaktadır.
Bu bilgiler dikkate alındığında keten tohumu faydaları oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. İlk örneklerine büyük ölçüde Hindistan’da rastlanmıştır. “Linum Usitatissium” olarak Latince karşılığı vardır. Keten bitkisi 30 cm ve 1 metre aralıklarında değişiklik gösteren bir boydadır. Ayrıca keten tohumu ortalama 5 mm ve yumurta şeklini andırmaktadır. Keten tohumu ile isim benzerliğine sahip olan kendir tohumunun karıştırılmaması önem arz etmektedir.
Her ne kadar keten tohumu nedir ve keten tohumu faydaları başlıklarında ilk örneklerine Hindistan’da rastlandığı belirtilmiş ise de; Günümüzde daha çok Akdeniz iklimine sahip yerlerde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir.
Keten tohumu besin değerleri açısından oldukça zengindir. Bir çok vitamin, karbonhidrat ve yağları içerisinde barındırmaktadır. Yapmış olduğumuz araştırmalarda 100 gr keten tohumu besin değerleri aşağıdaki gibidir.
Görüldüğü üzere keten tohumu besin değerleri oldukça fazladır. Özellikle yağ, karbonhidrat ve demir açısından oldukça zengindir.
Keten tohumu, keten tohumu nedir ve keten tohumu faydaları hakkında yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerden sonra keten tohumu faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
Yukarıda da belirtildiği gibi keten tohumu faydaları oldukça fazladır. Ancak alternatif tıp alanında tüketilen diğer şifalı bitkilerde olduğu gibi keten tohumu tüketilmesi de oldukça önemlidir. Bu nedenle keten tohumu faydaları kadar keten tohumu nasıl tüketilir sorusu akıllara gelmektedir. Tüketilme şekli ile ne tür hastalıklar için tüketildiği fazlaca bir öneme sahip değildir. Keten tohumu nasıl tüketilir sorusuna genel olarak üç farklı şekilde cevap vermek mümkündür. Bunlar;
Keten tohumu yağı faydaları genellikle cilt hastalarında ön plana çıkmaktadır. Daha çok cilt temizlemek için ve nemlendirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca bir çok yöremizde keten tohumu yağı salatalarda kullanılarak keten tohumu yağı faydalarından yararlanmak mümkündür. Keten tohumu yağı faydaları cilt hastalıkları ile birlikte yukarıda belirtilen tüm hastalıklara şifa kaynağı olabilmektedir.
Ancak keten tohumu yağının hazırlanması oldukça dikkat gerektiren bir işlemdir. Yukarıda da belirtildiği gibi keten tohumunun ve keten tohumu yağının metal ile temasında etkisinin büyük ölçüde yitirildiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle keten tohumu yağı faydalarından maksimum şekilde yararlanmak için metal ile temas edilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Diğer alternatif tıp alanında olduğu gibi şifalı bitkiler alanında da bir çok yan etki ile karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle öncelikle doktorunuza danışmakta fayda vardır. Kullanan kişilerde gözlemlenen en sık rastlanan keten tohumu yan etkileri aşağıdaki gibidir.
Yukarıda belirtilen keten tohumu yan etkileri gözlemlenen en sık etkilerdendir. Ancak daha önce de belirtildiği gibi keten tohumunun düşük dozda başlanarak keten tohumu yan etkileri gözlemlenmeli ve herhangi bir yan etkinin belirmesi halinde kullanımı kesilmelidir.
Hamilelerin veya kronik herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin keten tohumu kullanmaları fazlaca tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle bu kişiler öncelikle hastalıkları konusunda doktorlarına danışmalarında fayda vardır.
Yukarıda da görüldüğü üzere keten tohumu faydaları oldukça fazladır. Ayrıca keten tohumu faydalarından en fazla yararlanmak için yukarıda keten tohumu nasıl tüketilir başlığımızda yazılanlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle keten tohumu yağı faydalarında belirtildiği gibi cilt bakımı amacı ile kullanılması halinde alerjik reaksiyonlar gözlemlenerek keten tohumunun kullanılmasına devam edilmelidir. Keten tohumu yan etkilerinde belirtilen durumların gözlemlenmesi halinde keten tohumunun kullanılması kesilmelidir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)